Opi suomea! -podcast
Opi suomea! -podcast
Kymmenes jakso - onko Suomessa rasismia?
Tässä Opi suomea! -podcastin jaksossa yritän puhua rasismista. Tässä jaksossa puhun esimerkiksi siitä, mikä rasismin muoto on Suomessa kaikkein yleisin. Tämän jakson sisältö perustuu minun henkilökohtaisiin mielipiteisiini. En ole asiantuntija. Tämä on yritys sekä ymmärtää suomalaista rasismia, että selittää mitä suomalainen rasismi voisi olla.
Hei hyvät kuulijat ja tervetuloa kuuntelemaan Opi suomea! -podcastin uutta jaksoa! Minä olen Kassu ja tämä on podcast helpolla suomen kielellä.
Toivottavasti teille kaikille kuuluu hyvää? Minä tiedän, että siitä on jo pitkä aika, kun julkaisin viimeisen jakson. Minulla on ollut paljon, paljon töitä eikä tarpeeksi vapaa-aikaa, jotta voisin tehdä podcastia. Minulla on ollut kova kiire ja paljon töitä. Mutta nyt olen kuitenkin täällä! Joten… eikun aloitetaan!
Haluan sanoa alkuun, että olen todella iloinen siitä, että te jaksatte kuunnella tätä podcastia, vaikka puhun välillä aika turhista asioista. Kiitos kun jaksatte kuunnella tätä podcastia, vaikka minä puhun paljon turhista asioista! Esimerkiksi robottipölynimureista. Jos ette tiedä, mitä sana ”turha” tarkoittaa, voitte käydä kuuntelemassa Opi suomea! -podcastin viimeisen osan. Viimeisessä jaksossa minä selitän, mitä sana ”turha” tarkoittaa. Ja kyllä, olen puhunut liikaa turhista asioista, joten tässä jaksossa haluaisin puhua asiasta, joka ei ole yhtä turha.
Jos luette uutisia, olette ehkä nähneet tai lukeneet artikkelin, joka oli Yle:llä muutama viikko sitten. Tämä artikkeli oli Yle:llä sekä suomeksi että englanniksi. Muutama viikko sitten julkaistiin uutinen Yle:n verkkosivuilla, jossa puhuttiin rasismista. Artikkelissa oli kolme naista. Ja nämä kolme naista ovat suomalaisia naisia. Heillä kaikilla on kuitenkin yksi aasialainen vanhempi. Heillä on yksi suomalainen ja yksi aasialainen vanhempi. Artikkelin kolmen naisen nimet ovat Alice, Janina ja Priska. Alicen äiti on taiwanilainen. Janinan isä on thaimaalainen ja Priskan isä on filippiiniläinen. He kaikki ovat suomalaisia ja puhuvat äidinkielenään suomea, mutta heillä on myös toinen kieli ja kulttuuri. Jos teitä kiinnostaa lukea lisää näistä kolmesta naisesta, voitte käydä heidän instagram -sivullaan. Heillä on oma Instagram -sivu. Heidän Instagram -sivun nimi on Mixed Finns. Mixed Finns on minusta hyvin mielenkiintoinen Instagram -sivu. Siellä voi oppia paljon uusia asioita.
Valitettavasti moni suomalainen ajattelee, että jos ihminen näyttää vähän erilaiselta kuin muut suomalaiset, silloin hän ei voi olla suomalainen. Joskus suomalaiset ajattelevat, että jos ihminen näyttää esimerkiksi aasialaiselta tai afrikkalaiselta tai eteläamerikkalaiselta, silloin tämä ihminen ei voi olla suomalainen. Se on surullista. Ehkä teilläkin on sellainen tunne, että jos ette puhu suomea sataprosenttisesti oikein, silloin ette voi olla suomalaisia. Ehkä te ajattelette, että vain ihminen, joka puhuu aina oikein voi olla suomalainen. Se ei kuitenkaan ole totta! Se ei ole totta.
Tässä jaksossa haluaisin puhua…rasismista. Te tiedätte varmaan, mitä sana ”rasismi” tarkoittaa. Sana ”rasismi” on sama asia kuin ”racism” englannin kielessä. Suomen kielessä on toinenkin sana rasismille. Suomen kielessä voi myös sanoa ”muukalaisviha”. Se ei ole ihan sama asia, mutta melkein. Se on melkein sama asia. ”Rasismi” tarkoittaa, että vihaa tai ei pidä ihmisestä, joka on esimerkiksi erivärinen kuin mitä itse on. Rasismi tarkoittaa sitä, että ei ole ystävällinen ihmistä kohtaan, joka on erinäköinen tai erilainen kuin itse. Rasisti on ihminen, joka ajattelee, että yhden ihmisen ihonväri on parempi kuin toisen ihmisen ihonväri. Tai että yhden ihmisen kulttuuri tai kieli on parempi kuin toisen ihmisen kulttuuri tai kieli.
No, muukalaisviha on vähän sama asia. Se tarkoittaa, että vihaa ihmisiä, jotka eivät ole samasta kulttuurista tai samasta maasta kuin mitä itse on. Sana ”muukalaisviha” tulee sanasta ”muu”. ”muu” on vähän sama asia kuin ”toinen”. Sana ”muu” tarkoittaa jotain asiaa, mikä ei ole samanlainen kuin minä. Kyllä. ”Muu” ja ”toinen” ovat sama asia. Muukalaisviha on sitä, että vihaa ihmisiä, jotka ovat erilaisia kuin itse on, mitä itse on. Muukalaisviha on, kun vihaa ”muita” tai ”toisia”. Muukalaisviha on esimerkiksi sitä, kun minä suomalaisena sanon, että ruotsalaiset eivät ole hyviä ihmisiä, sillä he eivät ole suomalaisia. Tämä on vähän tyhmä esimerkki, mutta näin voi sanoa. Muukalaisviha on ikävä asia. Tiedättekö te, mitä sana ”ikävä” tarkoittaa? ”Ikävä” on adjektiivi, ja se tarkoittaa samaa asiaa kuin surullinen tai tylsä. Sana ”ikävä” voi myös tarkoittaa huonoa tai kamalaa. Sanalla ”ikävä” on negatiivinen merkitys.
Minusta rasismi on ikävä aihe. Minusta rasismi on ikävä aihe. Mutta rasismi on myös tärkeä aihe. Ja minä tiedän, että yksi podcast -jakso ei ole tarpeeksi pitkä, jotta voisin puhua rasismista syvällisesti. Haluaisin puhua rasismista syvällisesti. Tiedättekö te, mitä sana ”syvällisesti” tarkoittaa? Hmm.. se on vaikea sana. Ei hätää, jos ette tiedä, mitä tämä sana tarkoittaa! Minä yritän selittää. Sana ”syvällisesti” tarkoittaa sitä, että esimerkiksi puhutaan jostain asiasta pitkään. Sana ”syvällisesti” tarkoittaa, kun esimerkiksi puhutaan tai ajatellaan jotain yhtä asiaa todella kauan ja erittäin intensiivisesti. Sana ”syvällisesti” tulee sanasta ”syvä”. Sana ”syvä” on englanniksi ”deep”. Jep. Voi sanoa, että ”syvällisesti” on englanniksi ”in depth”. Yksi Opi suomea! -podcastin jakso ei ole tarpeeksi pitkä, jotta voisin puhua rasismista syvällisesti. Rasismi on iso aihe. Se on iso teema. Tarvitaan paljon aikaa ja paljon eri materiaaleja ja ihmisiä, jotta voimme puhua rasismista syvällisesti. Mutta minä yritän silti. Minä yritän silti. En voi puhua aiheesta syvällisesti, enkä ole ekspertti, mutta haluaisin vähän avata tätä aihetta täällä teidän kanssanne. Haluaisin vähän avata tätä teemaa teidän kanssanne. Sana ”avata” on sama kuin ”to open up” englannin kielessä! Jos esimerkiksi joku kysyy teiltä: ”ööh…voisitko vähän avata?”, se tarkoittaa samaa kuin ”voisitko kertoa lisää?”. Jos esimerkiksi soitatte lääkärille ja sanotte, että ette nuku hyvin, silloin lääkäri voi sanoa: ”voisitteko avata vähän?”. Silloin lääkäri pyytää teitä kertomaan lisää. Hän haluaa tietää lisää, jotta hän ymmärtäisi teidän ongelmanne paremmin. Lääkärin pitää ymmärtää teidän ongelmanne, jotta hän voi auttaa teitä paremmin. Silloin hän voi sanoa: ”Voisitko avata vähän?” No, minä haluan avata tätä rasismi -aihetta tässä Opi suomea! -podcastin jaksossa. Minä haluan avata tätä aihetta vähän.
Ensiksi haluaisin kysyä teiltä: Mitä te ajattelette rasismista Suomessa? Onko Suomessa rasismia? Olen varma, että teillä on paljon ajatuksia liittyen rasismiin Suomessa. Mitä ajattelette, onko Suomessa rasismia? Minä kysyin tämän kysymyksen teiltä Instagramissa. Minä tein Instagram stoorin, jossa minä kysyin teiltä, mitä te ajattelette, onko Suomessa rasismia? Ja 73% teistä sanoi että ”kyllä, Suomessa on rasismia.”. 27% sanoi, että ”ei, Suomessa ei ole rasismia.” Oli todella mielenkiintoista kuulla teidän vastauksianne. Oli todella mielenkiintoista kuulla, että 73% ajatteli, että Suomessa on rasismia. Jos haluatte, voitte myös kertoa minulle, jos teillä on kommentti tähän jaksoon. Voi olla, että unohdan jotain tärkeää, kun puhun rasismista. Minä en ole ekspertti, enkä aina tiedä, miten puhuisin rasismista. Mutta minä yritän. Ja haluan oppia lisää tästä aiheesta.
No, Suomessa ajatellaan usein, että jos jostain asiasta ei puhuta, silloin sitä ei ole olemassa. Eli jos jostain asiasta ei puhuta, silloin sitä ei ole olemassa. Hmm... aika mielenkiintoinen logiikka, eikö? Jotkut suomalaiset ajattelevat, että jos me emme puhu rasismista, sitä ei ole! Jos me olemme hiljaa, emmekä puhu rasismista, silloin rasismia ei ole! Tadaa! No… minusta tämä on erittäin outo tapa ajatella. Haluaisin kysyä teiltä: Luetteko te Harry Potteria? Tunnetteko te Harry Potter -kirjan (kirjat)? No, minusta rasismi on vähän sama asia kuin Voldemort. Voldemort on Harry Potter -kirjan pahis. ”Pahis” on sama asia kuin ”paha henkilö” tai ”paha hahmo”. Harry Potter -kirjassa Voldemort ei ole hyvä henkilö. Hän on kirjan pahis. Hän on Harry Potter -kirjan pahis. Ja jos olette lukeneet Harry Potter -kirjaa, silloin te tiedätte, että ihmiset eivät puhu Voldemortista hänen oikealla nimellään. Ihmiset eivät sano hänen nimeään. Jos joku ihminen haluaa sanoa hänen nimensä: ”Voldem-” , sitten toiset ihmiset sanovat ”Shh! Hiljaa! Älä sano hänen nimeään!” He eivät halua puhua hänestä. He ajattelevat, että häntä ei enää ole. Mutta se ei ole totta. Kirjan lopussa Voldemort tulee takaisin ja hän on erittäin vahva. Ja hän tekee paljon pahoja asioita. Minusta rasismi on vähän sama asia kuin Voldemort. Monet suomalaiset ajattelevat, että rasismia ei ole, jos emme puhu siitä. Minusta tämä on erittäin kummallinen tapa ajatella. Itse asiassa minusta tämä on täysin väärä tapa ajatella! Rasismia on. Tottakai rasismia on! Piste! Siksi rasismista ja muukalaisvihasta pitää puhua. Rasismi ei mene pois, jos emme tee asialle mitään.
On tärkeää ymmärtää, että Suomi ei ole sama asia kuin muumilaakso. Tiedättekö te, mikä ”muumilaakso” on? ”Muumilaakso” on se paikka, jossa muumit asuvat! Muumilaakso on muumien maailma. Muumilaaksossa kaikki muumit ovat ystävällisiä. Muumilaaksossa ei ole rasismia. Vai onko? Hmm, en ole ihan varma siitä…mhh.. mutta yleisesti ajatellaan, että muumilaakso on suomalaisten utopia. Kyllä. Suomalaiset ajattelevat usein, että muumilaakso on hyvä paikka, jossa ei ole rasismia. Ja monet ajattelevat, että Suomi on hyvä paikka, jossa ei ole rasismia. Mutta Suomi ei ole sama asia kuin muumilaakso. On tärkeä ymmärtää, että Suomi ei ole täydellinen paikka.
Mitä suomalainen rasismi sitten on? Tiedättekö te? Osaatteko te sanoa, mitä rasismi on? Millaista rasismi on Suomessa? Onko suomalainen rasismi esimerkiksi väkivaltaa? Tiedättekö te, mitä sana ”väkivalta” tarkoittaa? Sana ”väkivalta” on englanniksi ”violence”. Väkivalta tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lyö tai potkii toista ihmistä. Väkivaltaa on esimerkiksi se, jos lyö tai potkii toista ihmistä. On myös olemassa psyykkistä väkivaltaa. Mutta onko rasismi väkivaltaa? Mitä te ajattelette?
Minusta rasismi on väkivaltaa. Tietenkin rasismi on myös väkivaltaa. Jos esimerkiksi vaaleaihoinen ihminen lyö tummaihoista ihmistä baarissa siksi, koska hän ei pidä tummasta ihonväristä, silloin se on rasismia. Se on rasistista väkivaltaa. Tai jos valkoinen nainen lyö mustaa naista metrossa, koska hän ei pidä mustasta ihonväristä, silloin se on rasistista väkivaltaa. Se on rikos. Kaikki väkivalta on rikos. Sana ”rikos” tarkoittaa, että se ei ole laillista. Jos esimerkiksi ryöstät pankin, eli menet pankkiin ja otat sieltä kaikki rahat, silloin se on rikos. Tai jos tapat ihmisen, silloin se on rikos. Tai jos esimerkiksi lyöt tyttöystävääsi tai poikaystävääsi, sekin on rikos. Rikokset ovat asioita, jotka eivät ole laillisia. Kun ihminen tekee rikoksen, silloin polisiisi voi ottaa tämän ihmisen kiinni ja laittaa esimerkiksi vankilaan. Se on rikos. Rasistinen väkivalta on rikos. Ihmiset eivät saa olla väkivaltaisia toisia ihmisiä kohtaa. Väkivalta on aina rikos.
Tietenkin Suomessa on myös rasistista väkivaltaa. Se on oikea ongelma Suomessa. Joskus voi lukea uutisia, että joku suomalainen rasisti on ollut väkivaltainen toista ihmistä kohtaan. Se tekee minut todella surulliseksi. Ja minä uskon, että se tekee teidät myös todella surulliseksi. Minä luulen, että rasistinen väkivalta on suuri ongelma. Mutta se ei ole Suomen suurin ongelma. Rasistinen väkivalta on suuri ongelma, mutta se ei ole suurin ongelma. Rasistinen väkivalta ei ole kaikkein suurin ongelma. Mitä minä tarkoitan tällä? Minä tarkoitan, että rasistinen väkivalta on kuin jäävuoren huippu. Tiedättekö te, mitä sanonta ”jäävuoren huippu” tarkoittaa? Mikä on ”jäävuori”? Se on sama asia kuin ”iceberg” englanniksi. Ja sana ”huippu” tarkoittaa vuoren korkeinta kohtaa. Ööh… te tiedätte mikä vuori on! Kyllä. Kun kiipeää vuorelle, eli kiipee ylös vuorelle, voi yrittää kiipeillä vuoren huipulle. Voi yritää kiipeillä kaikkein korkeimpaan kohtaan. Silloin seisoo vuoren korkeimmalla kohdalla. Silloin seisoo huipulla. ”Huippu” on sama asia kuin ”peak”. ”Jäävuoren huippu” tarkoittaa, että me näemme vain jäävuoren huipun, eli näemme vain jäävuoren korkeimman kohdan, mutta jäävuori on vielä paljon suurempi, kuin mitä me näemme. Ja rasistinen väkivalta on jäävuoren huippu. Me näemme rasistista väkivaltaa esimerkiksi uutisissa. Mutta me emme näe sitä arkipäivän rasismia, jota tapahtuu joka päivä ihmisten elämässä. Me emme näe niitä pieniä rasistisia tekoja, joita tapahtuu joka päivä. Me näemme vain jäävuoren huipun, esimerkiksi uutisissa. Kyllä, arkipäivän rasismi on suurempi ongelma Suomessa.
Muistatteko te vielä, mitä sana ”arkipäivä” tarkoittaa? Muistatteko te vielä, mitä sana ”arki” tarkoittaa? Minä puhuin tästä sanasta tämän podcastin viidennessä jaksossa. Jos haluatte, voitte mennä kuuntelemaan tämän jakson. No, arkipäivä on sama asia kuin arki. Ja sana ”arki” tarkoittaa jokapäiväistä elämää. Sana ”arkipäivä” on yksi päivä meidän arjessamme. ”Arkipäivä” on tavallinen päivä. Sana ”arkipäivän rasismi” on ehkä vähän sama asia kuin ”casual racism”, ”everyday racism”.
Suomessa on paljon ihmisiä, jotka ajattelevat, että suomalainen ihminen on sama asia kuin valkoinen ihminen tai vaaleaihoinen ihminen. Suomessa on paljon ihmisiä, jotka ajattelevat, että suomalainen ihminen on valkoihoinen, että hänellä on valkoinen tai vaalea ihonväri. Monet ajattelevat, että suomalainen on vaalea ja että hänen ihonvärinsä on valkoinen. Monet myös ajattelevat, että suomalaisella on vaalea tukka. Monet ajattelevat, että suomalaisella on vaaleat hiukset. Mutta näin ei tietenkään ole. Me kaikki toivottavasti tiedämme, että Suomessa on paljon suomalaisia, jotka eivät ole vaaleita. Suomessa on paljon ihmisiä, joiden ihonväri on esimerkiksi pinkki, keltainen tai tumma. Suomalaisilla on paljon erilaisia ihonvärejä. Ihmisen ulkonäkö ei kerro, mistä joku ihminen on kotoisin. Muuten - mitä sana ”ulkonäkö” tarkoittaa? Tiedättekö te? Sana ”ulkonäkö” tarkoittaa sitä, miltä joku ihminen näyttää. Tämä sana koostuu kahdesta sanasta: ”ulko” ja ”näkö”. ”Ulko” on sama asia kuin ”ulkona” ja ”näkö” on sama asia kuin näyttää. Eli miltä jokin asia näyttää ulospäin. Sana ”ulkonäkö” tarkoittaa samaa kuin ”outer appearance”. No, ihmisen ulkonäkö ei kerro mitään siitä, minkämaalainen ihminen on. Suomessa on paljon suomalaisia, jotka eivät ole vaaleita. Ja moni heistä on vielä paljon suomalaisempi kuin esimerkiksi minä ja minun naapurini. Ihonväri ei sano mitään siitä, onko ihminen suomalainen vai ei. Ihminen, jolla on tumma ihonväri ja tummat hiukset, voi tietenkin olla suomalainen. Myös ihminen, jolla ei ole suomen passia, voi olla suomalainen. Ja ihminen, joka ei puhu suomea voi olla myös suomalainen. Suomessa on paljon suomalaisia, jotka puhuvat esimerkiksi venäjää, somalia, arabiaa, kiinaa, vietnamia, yorubaa, ranskaa, viroa, bulgariaa, koreaa jne (ja niin edelleen). Kyllä. Ihonväri, äidinkieli ja passi – nämä kolme asiaa – eivät kerro, minkämaalainen ihminen on.
No, mitä tämä tarkoittaa? Minusta on tärkeä ymmärtää, että suomalaisuus on… se on kulttuuri- tai identiteettikysymys. Sana ”suomalainen” kertoo jotain ihmisen kulttuurista tai identiteetistä. Voi olla, että joku teistä on muuttanut Suomeen esimerkiksi Venäjältä. Voi olla, että joku teistä on muuttanut Suomeen vaikka kaksikymmentä vuotta sitten. Mutta se ei kerro mitään siitä, millainen identiteetti tällä ihmisellä on. Voi olla, että teillä on Suomen passi. Mutta teillä voi olla silti venäläinen identiteetti. Myös toisinpäin on mahdollista, että joku teistä on muuttanut esimerkiksi Suomeen vasta kaksi vuotta sitten. Ja silloin teillä on venäläinen passi mutta suomalainen identiteetti. Jos teillä on venäläinen passi mutta suomalainen identiteetti, silloin te olette suomalaisia. Tietenkään tämä koko asia ei ole näin yksinkertainen. Tietenkään tämä ei ole näin yksinkertaista. Tämä on vain yksi esimerkki. Sana ”yksinkertainen” tarkoittaa, kun jokin asia on hyvin helppo selittää. Sana ”yksinkertainen” on englanniksi ”simple”. Identiteettikysymykset eivät tietenkään ole yksinkertaisia. Ne ovat monimutkaisia. Sana ”monimutkainen” tarkoittaa ”complicated”. Identiteettikysymykset ovat usein monimutkaisia. Mutta yksi asia on helppo selittää: suomalaisuus ei näy ulospäin. Et voi nähdä, onko joku ihminen suomalainen vai ei. Tämä on hyvin yksinkertainen asia.
Mutta takaisin arkipäivään! Minusta suomalainen arkipäivän rasismi on usein hyvin samanlaista. On paljon samanlaisia tilanteita. Usein arkipäivän rasismi tapahtuu julkisessa tilassa. Usein rasistiset teot ja rikokset tapahtuvat julkisessa tilassa. ”Julkinen tila” on tila, jossa kaikki voivat olla. Esimerkiksi metro ja kirjasto ovat julkisia tiloja. Myös ruokakauppa ja bussiasema ovat julkisia tiloja. Usein on niin, että joku vanhempi suomalainen mies tai nainen sanoo jotain rasistista ihmiselle, jolla on tumma ihonväri tai joka puhuu jotain muuta kieltä kuin suomea. Myös nuoret suomalaiset voivat sanoa rasistisia asioita. Joskus suomalaiset nuoret voivat sanoa jotain rasistista ihmiselle, joka esimerkiksi näyttää erilaiselta. Minulla on kaveri, joka on kotoisin Aasiasta. Hän on aasialainen. En halua sanoa, mistä maasta hän on kotoisin. Hän ei ole kiinalainen. Mutta joskus hän kuulee, kun suomalaiset sanovat hänelle kadulla ”ni hao”. ”Ni hao” on kiinaa, ja se tarkoittaa ”hei”. Mutta minun kaverini ei ole kiinalainen. Hän ei ymmärrä, mitä ihmiset sanovat hänelle. Mutta hän tietää, että se on kiinaa. Ja hän ei ymmärrä, miksi joku sanoo hänelle kadulla ”ni hao”. Yleensä suomalaiset eivät puhu toisilleen julkisessa tilassa. Kun kävelen kadulla, kukaan ei puhu minulle. Minä en puhu kenellekään, kun kävelen kadulla. Tai no, ehkä perjantai-iltana joku voi puhua minulle kadulla. Mutta tavallisesti suomalaiset eivät puhu toisilleen. Miksi minun kaverilleni sanotaan kadulla ”ni hao”? Ihmiset, jotka tekevät näin, eivät selkeästi ajattele, että hän on suomalainen. He ajattelevat, että suomalainen näyttää vaalealta ja että hänellä on vaalea iho ja vaaleat hiukset. Minun ystävälläni on tummat hiukset ja tummat silmät. Siksi monet ajattelevat, että hän ei voi olla suomalainen. No…on ihan ok ajatella, että joku ei ole suomalainen. Mutta jos sanoo toiselle ihmiselle kadulla ”ni hao!”, se ei ole ok. Se on rasistista. Se on minusta surullista.
Tätä asiaa – kun sanotaan toiselle kadulla ”ni hao” – tätä voi kutsua ”toiseuttamiseksi”. Tätä voi kutsua ”toiseuttamiseksi”. Verbi ”toiseuttaa” tarkoittaa sitä, kun antaa ihmisen tuntea, että tämä ihminen on erilainen kuin mitä itse on. Sana ”toiseuttaa” tarkoittaa, että antaa toiselle ihmiselle tunteen, että tämä toinen ihminen ei ole samanlainen kuin mitä itse on. Jos esimerkiksi näytätte aasialaiselta tai eteläamerikkalaiselta tai vaikka venäläiseltä, olette ehkä kuulleet kysymyksen: ”Anteeksi, mutta mistä sinä olet kotoisin?”.
Kun sanoo esimerkiksi: ”meillä täällä Suomessa” tai ”teillä siellä Venäjällä”, silloin sanoo, että on kaksi ryhmää, ”me” ja ”te”. Silloin sanoo, että on kaksi ryhmää: me ja te. Mutta oikeasti Suomessa on vain yksi ryhmä: me. Kaikki, jotka asuvat Suomessa. Kaikki, jotka asuvat Suomessa on ”me”. Voi myös ajatella, että me kaikki olemme ihmisiä. Siksi ei ole kaksi ryhmää. On vain yksi ryhmä: me ihmiset. Suomessa ei ole mitään sääntöä tai kirjaa tai lakia, jossa sanotaan ”mikä tekee ihmisestä suomalaisen”. Suomessa ei ole mitään sääntöä tai lakia tai kirjaa, jossa sanotaan, millainen suomalainen ihminen on. Maailmassa on paljon suomalaisia, joilla ei ole Suomen passia. Maailmassa on myös paljon suomalaisia, joilla ei ole valkoinen iho. Maailmassa on paljon suomalaisia, jotka eivät puhu suomea. Me kaikki olemme suomalaisia. Jos ajattelee itse, että on suomalainen, silloin on suomalainen. Se on täysin ok. Kukaan ei voi ottaa sitä toiselta ihmiseltä pois. Voi olla, että istutte bussissa ja näette, että joku nainen tai mies katsoo teitä pitkään ja kysyy sitten: ”Anteeksi, mutta mistä sinä olet kotoisin?”. Huh. Ehkä Helsingissä näin ei tapahdu usein. Ehkä Helsingissä tätä ei tapahdu niin usein. Mutta jos asutte pienemmässä kaupungissa, silloin olen varma, että olette kuulleet tämän kysymyksen. Se on tosi epämiellyttävää. Se ei ole kivaa. Se on outoa. Sitä kutsutaan eksotisoinniksi. Kyllä! Aika supervaikea sana! Mutta ei hätää! Sana ”eksotisoida” tulee sanasta ”eksoottinen”. ”Eksoottinen” on englanniksi ”exotic”. Eli erilainen ja siksi mielenkiintoinen. Kun joku katsoo teitä ja ajattelee: ”hmm, tuo ihminen ei näytä samanlaiselta kuin minä, onkohan hän japanilainen? Minäpäs kysyn häneltä mistä hän on kotoisin!” – silloin tämä ihminen eksotisoi teitä. Usein esimerkiksi suomalaiset ovat kiinnostuneita japanilaisesta kulttuurista. Silloin suomalaiset voivat joskus eksotisoida ihmisiä, jotka näyttävät aasialaisilta. Eksotisointi ei ole kauhean paha asia ja minä luulen, että me kaikki eksotisoimme joskus ihmisiä. Mutta ei ole o.k. kysyä ihmiseltä bussissa, mistä hän on kotoisin. Se ei ole o.k. Se on epäkohteliasta. Sana ”epäkohtelias” tarkoittaa samaa asiaa kuin ”impolite”. Miksi teidän pitäisi kertoa jollekin ihmiselle, jota ette tunne, että olette muuttaneet Suomeen esimerkiksi vuonna 0. Se ei kuulu heille. Jos joku kysyy teiltä bussissa, mistä te olette kotoisin, teidän ei tarvitse vastata. Mutta jos haluatte vastata, voitte sanoa esimerkiksi, että te olette kotoisin Espoosta. Minä luulen, että se on ihan hyvä vastaus. Voitte myös sanoa: ”Se ei kuulu sinulle.” Jos sanotte näin, silloin toinen ihminen toivottavasti ymmärtää, että hänen kysymyksensä on epäkohtelias. Tietenkin voitte myös kertoa, mistä olette kotoisin. Voitte esimerkiksi sanoa: ”Minä olen Thaimaasta.” Mutta se on teidän oma päätöksenne. Te saatte itse päättää, mitä vastaatte. Mutta teidän ei tarvitse vastata, jos ette halua. Se on teidän oma päätöksenne.
Kun ihminen kysyy tällaisia kysymyksiä, silloin voi sanoa, että tämä ihminen toiseuttaa ihmisiä. Se on toiseuttamista. Silloin sanoo, että on kaksi ryhmää: ”me” ja ”te”. Silloin sanoo, että on kaksi ryhmää: ”me” ja ”te”. Mutta oikeasti Suomessa on vain yksi ryhmä: ”me”. Kaikki, jotka asuvat Suomessa. Suomessa ei ole mitään sääntöä tai kirjaa tai lakia, jossa sanotaan, mikä tekee ihmisestä suomalaisen. Millainen suomalainen ihminen on. Suomessa ei ole mitään tällaista kirjaa, jossa sanotaan, millainen suomalainen ihminen on.
Muistatteko te vielä kaikki uudet sanat? Kuunnellaanko ne vaikka yhdessä!
**********
rasismi, muukalaisviha, muu, vaaleaihoinen, tummaihoinen, ikävä, syvällisesti, syvä, avata, muumilaakso, väkivalta, rikos, jäävuoren huippu, arkipäivän rasismi, ulkonäkö, yksinkertainen, julkinen tila, toiseuttaa, toiseuttaminen, eksotisointi, eksotisoida, epäkohtelias, se ei kuulu teille
**********
On suomalaisten ihmisten tehtävä puhua rasismista ja tehdä asialle jotain. Rasismi ei mene pois, kun suljemme silmämme. Rasismi ei mene pois, kun me katsomme pois. Aika loogista, eikö!
Kiitos kun jaksoitte kuunnella tämä piiiitkän jakson! Jos pidätte tästä podcastista, silloin voitte ostaa minulle teen Buy Me A Coffee -sovelluksen kautta! Te voitte jakaa tämän podcastin myös ystävillenne. Me kuulemme seuraavalla kerralla! Kiitos teille!
Moi moi!
-Kassu